Vi hører desværre ofte fra vores kunder, at de oplever vildledende markedsføring af de konventionelle petrokemiske produkter hos farvehandlere og byggemarkeder. Spørger man ekspedienterne, om de har økologisk maling, kan svaret lyde: "ja - det er Svanemærket!".
Men miljømærket maling er i langt de fleste tilfælde miljø- og indeklimaskadelig plastikmaling. Ved markedsføringen af maling anvendes miljømærkerne EU-Blomsten og Svanemærket i stor stil. I kraft af miljømærkerne må virksomheder markedsføre sig som "grønne" og "miljøvenlige" m.v.
Men miljømærkerne stiller ingen krav om økologi, naturlige råstoffer, CO2-neutralitet, afgasning til indeklima, bionedbrydelighed m.v. Tværtimod tillader miljømærkerne anvendelsen af tusindvis af kemikalier, miljøgifte og mikroplast i maling og træbeskyttelse.
Af den grund har AURO bevidst valgt, ikke at miljømærke sine produkter, som til gengæld er markedets mest miljøvenlige. Vi mener, at miljømærkerne grønvasker maling og træbeskyttelse, som ikke er miljøvenlig.
Til forskel fremstilles AURO 100% af naturlige, bionedbrydelige råstoffer - planter, mineraler og vand - intet andet. Anvendte planteolier og -fedtstoffer er certificeret økologiske hhv. biodynamiske. Så passer vi nemlig på grundvand og biodiversitet, hvor planterne gror. Derudover er AURO malingbranchens første CO2-neutrale producent.
Hvis miljømærkernes kriterier var identiske med AUROs, ville ingen anden maling næppe kunne miljømærkes.
Miljøstyrelsen har f.eks. forlængst fastslået, at "Bildæk og maling er hovedkilder til mikroplast i Danmark". Alligevel har miljømærkerne intet fokus på dette problem.
Og EU har netop (2019) lanceret en ny strategi mod mikroplast i hverdagesprodukter - hvor maling og medicin dog er undtaget. Selvom "Maling er hovedkilde til mikroplast i Danmark".
Køber du vægmaling i varehuse, byggemarkeder eller de store kæder, kan du næsten være 100% sikker på, at den indeholder mikroplast, da bindemidlet i "moderne" maling næsten altid er en opløsning af mikroplast i vand.
Her kan du læse, hvad der skal til, for at indendørs maling kan blive tildelt Svanemærket - og dermed kalde sig miljøvenlig. En identisk tekst gør sig gældende ifm. EU-Blomsten:
/images/Svanem%C3%A6rket/096_2_5.pdf